Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze

Wśród systemów jakości żywności na szczególną uwagę zasługuje Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Inicjatywa ta wspiera lokalnych producentów sektora rolno-spożywczego. Narodziła się ona w 1995 r., jako efekt współpracy szwedzkich regionów południowo-wschodniej Skanii i duńskiej wyspy Bornholm. Efektem tej współpracy jest  system jakości, pozwalający na promocję wytwórców, producentów oraz właścicieli restauracji. Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego zrzesza obecnie 44 regiony z 14 krajów Europy. Biorąc przykład z pozytywnych doświadczeń innych polskich regionów, w 2010 r. Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego podjął decyzję o przystąpieniu do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego W ten sposób powstała sieć regionalna Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze, co dało początek nowej marce produktów lokalnych o podwyższonej jakości. O przynależność oraz prawo do posługiwania się oznaczeniem sieci Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze mogą ubiegać się firmy, które prowadząc działalność gospodarczą w regionie kujawsko-pomorskim, oferują klientom produkty spożywcze i usługi gastronomiczne z wykorzystaniem przynajmniej 50% lokalnego surowca. Do sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze obecnie należą 52 podmioty. Członkowie to przede wszystkim firmy z wieloletnim doświadczeniem, będące wizytówką tradycji kulinarnych i smaków Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

Roczna składka członkowska za przynależność do sieci wynosi 150 zł.

http://www.culinary-heritage.com

Załączniki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>