- Menu przedmiotowe
- Rolnictwo i obszary wiejskie
- Wsparcie rodzin pszczelich
Wsparcie rodzin pszczelich
Pszczoły są niezastąpionymi zapylaczami, a ich rola w produkcji żywności jest ogromna.
Ocenia się, że ok 80% upraw roślinnych zależy od zapylania przez owady, z czego większość wykonują właśnie pszczoły.
To dzięki nim możemy cieszyć się bogactwem warzyw, owoców i nasion.
Pszczoły zapylają szereg roślin uprawnych, w tym jabłonie, grusze, truskawki, maliny, dynie, pomidory, ogórki, bakłażany i wiele innych.
Bez ich pracy wiele z tych roślin nie byłoby w stanie wytworzyć owoców, co prowadziłoby do znacznego spadku plonów i ograniczenia dostępności żywności.
„Ale pszczoły, tak jak i żaden inny element natury, nie istnieją dla naszego dobra. Wręcz przeciwnie,
to my się od nich uzależniliśmy. W razie czego możemy obejść się bez wytwarzanych przez nie produktów,
ale większość tego, co jemy, pochodzi z upraw zapylanych przez owady, w tym pszczoły miodne.
A mimo to utrudniliśmy im życie do tego stopnia, że ich przetrwanie jest teraz zagrożone. Jak do tego doszło?”
-„O pszczołach i ludziach” Lotte Moller.