Lista Produktów Tradycyjnych
Lista Produktów Tradycyjnych jest przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej, a także źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich przysmaków.
Na LPT mogą być wpisane produkty rolne, środki spożywcze i napoje spirytusowe:
- których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji,
- będące elementem dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane,
- stanowiące element tożsamości społeczności lokalnej.
Wnioski o wpis produktu na Listę składa się do marszałka województwa, który dokonuje ich oceny. Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który jest odpowiedzialny za jej prowadzenie i uaktualnienie.
Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i raz w roku, w Dzienniku Urzędowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Lista Produktów Tradycyjnych
Z wpisem produktu na LPT nie wiąże się:
- ochrona nazwy produktu,
- kontrola zgodności produkcji z zadeklarowaną metodą wytwarzania.
Produkty regionalne i tradycyjne
wzór wniosku o wpis na listę produktów tradycyjnych.rtf (146,95KB)
jak poprawnie przygotować streszczenie i zdjecie produktu.pptx (712,48KB)
oświadczenie do zdjęcia.pdf (298,36KB)
3.05 - wzór zgody osoby której dane dotyczą.pdf (189,15KB)
3.11 - wzór informacji dla osoby której dane dotyczą.pdf (177,83KB)