Wydawanie decyzji o zaszeregowanie / potwierdzenie zaszeregowania / zmianę zaszeregowania obiektów hotelarskich do określonego rodzaju i kategorii
1. określenie nazwy i siedziby lub nazwiska i imienia oraz adresu przedsiębiorcy świadczącego usługi hotelarskie w obiekcie objętym
wnioskiem,
2.Numer Identyfikacji Podatkowej (NIP) przedsiębiorcy oraz numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS) albo numer wpisu do ewidencji działalności gospodarczej,
3. nazwę obiektu, jeżeli usługi będą świadczone z użyciem nazwy własnej obiektu,
4. określenie położenia obiektu wraz z podaniem jego adresu, numeru telefonu, a także o ile posiada – numer faksu, adresu poczty elektronicznej oraz adresu strony internetowej,
5. liczbę miejsc noclegowych, liczbę jednostek mieszkalnych oraz ich strukturę,
5. opis obiektu potwierdzający stopień spełnienia przez ten obiekt wymagań dla rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca, w tym o zakresie usług gastronomicznych,
6. wskazanie osoby upoważnionej do reprezentowania wnioskodawcy w postępowaniu o ustalenie rodzaju i nadanie kategorii,
7. wskazanie zaszeregowania do określonego rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca.
Do wniosku dołącza się:
a) ostateczną decyzję o pozwoleniu na budowę wraz z zaświadczeniem właściwego organu administracji architektoniczno-budowlanej o dokonanym zgłoszeniu zmiany sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, w stosunku do którego właściwy organ nie wniósł sprzeciwu; lub ostateczną decyzję o pozwoleniu na użytkowanie obiektu budowlanego; a w przypadku obiektów budowlanych wzniesionych przed dniem 1 kwietnia 1995 r., które utraciły wymienione dokumenty – opinię rzeczoznawcy budowlanego stwierdzającą bezpieczeństwo użytkowania obiektu budowlanego, lub ostateczną decyzję o pozwoleniu na budowę wraz z zawiadomieniem właściwego organu o przystąpieniu do użytkowania;
b) aktualną opinię właściwego miejscowo komendanta powiatowego (miejskiego) Państwowej Straży Pożarnej;
c) aktualną opinię właściwego miejscowo państwowego powiatowego inspektora sanitarnego;
d) dowód wniesienia opłaty przez przedsiębiorcę za dokonanie oceny spełniania przez obiekt hotelarski wymagań dla rodzaju i kategorii.
Pouczenie:
Za dokument uważa się oryginał dokumentu oraz poświadczoną urzędowo lub notarialnie kopię.
Zespół oceniający obiekty hotelarskie w zakresie spełniania wymagań dla rodzaju i kategorii uprawniony jest do kontroli obiektów hotelarskich 1) w każdym czasie: z urzędu – jeżeli jest to uzasadnione informacjami o zmianie warunków działania lub naruszenia wymagań; na wniosek przedsiębiorcy, stowarzyszenia działającego w zakresie turystyki i hotelarstwa lub stowarzyszenia reprezentującego interesy konsumentów; 2) okresowych z urzędu – nie rzadziej niż co trzy lata. (§8 Rozporządzenia Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych, w których są świadczone usługi hotelarskie Dz. U. 2017.2166 t. j.)
Do kontroli działalności gospodarczej stosuje się przepisy rozdziału 5 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców (Dz. U. 2023 poz. 221)
Kontrole planuje się i przeprowadza po uprzednim dokonaniu analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa w ramach wykonywania działalności gospodarczej. Analiza obejmuje identyfikację obszarów podmiotowych i przedmiotowych, w których ryzyko naruszenia przepisów jest największe.
Powyższej analizy nie stosuje się w przypadkach określonych w art. 47 ust. 2 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiębiorców – (Dz. U.2024 poz. 236 t.j.).
Kontrole przeprowadza się zgodnie z ogólną procedurą kontroli realizowanych przez pracowników Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz. U. z 2017 r., poz. 2166 t.j.)
Rozporządzenie Ministra Sportu i Turystyki z dnia 29 grudnia 2010 r. w sprawie opłat związanych z zaszeregowaniem obiektu hotelarskiego (Dz. U. z 2011 r. poz. 54).